Βελτιώσεις και όχι κατάργηση της ΥΑ για τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια μελετά το ΥπΑΑΤ

Βελτιώσεις και όχι κατάργηση της ΥΑ για τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια μελετά το ΥπΑΑΤ
ΟΠΕΚΕΠΕ, ΥΠΑΑΤ
Βελτιώσεις και όχι κατάργηση της ΥΑ για τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια μελετά το ΥπΑΑΤ

 

Στη βελτίωση και όχι στην κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης (υπ΄ αριθμ. 416/110255/21-5-2021) για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια προσανατολίζεται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι η σχετική Απόφαση, που πήρε ΦΕΚ στις 13 Μαΐου 2021, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι oι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ):
Υποχρεούνται να δηλώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, όπως αποτυπώνεται: 

στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακίνητων Ε9 σε περίπτωση ιδιόκτητων αγροτεμαχίων 
στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας μέσω εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος και από μηδενικό ποσό μίσθωσης, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα μίσθωσης που προβλέπεται στο άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα, σε περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων (ηλεκτρονικό μισθωτήριο).
Η σχετική απόφαση όμως έδινε μια εξαίρεση αναφέροντας ότι «κατά παρέκκλιση για το 2021, γίνονται δεκτά και έντυπα μισθωτήρια που έχουν συναφθεί σε χρόνο πριν την έκδοση της παρούσης και δεν έχει λήξει ακόμα η ισχύς τους και να προσδιορίζουν με σαφή τρόπο την έκταση και την ταυτότητα κάθε αγροτεμαχίου και, κατά περίπτωση, το είδος, το μέγεθος και τη θέση των περιοχών οικολογικής εστίασης».

Δηλαδή για το ΟΣΔΕ του 2021 μπορούσαν να μην υποβάλουν οι αγρότες ηλεκτρονικά μισθωτήρια. Από το 2022 όμως έπρεπε να υποβληθούν.

Στη συνάντηση της Δευτέρας (13/12/2021), στο ΥπΑΑΤ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταρισμούς, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια Επιτροπή, η οποία να μελετήσει τα προβλήματα που δημιουργούν σε χιλιάδες αγρότες από τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια και να προτείνει βελτιώσεις.

Κύκλοι του ΥπΑΑΤ αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι για να υπάρξει κατάργηση της σχετικής ΥΑ του Μαΐου θα πρέπει να την αποσύρει ο ίδιος ο υπουργός και να υπογράψει νέα. 

Ωστόσο ο Λιβανός δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να αλλάξει την ΥΑ, αφού έχει πάρει την εντολή από το Μαξίμου να εξαλείψει τα «μαϊμού χωράφια» που με αυτά περνούν επιδοτήσεις είτε είναι αρόσιμα, είτε βοσκοτόπια, είτε δέντρα. Απλά θα προσπαθήσει με την Επιτροπή να ελαστικοποιήσει περιπτώσεις που δημιουργούν δυσεπίλυτα προβληματα στους αγρότες και όχι να γίνει πισωγύρισμα στο προηγούμενο καθεστώς.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)

πηγη: www.agrotypos.gr

 

 

Πίσω